Vinbönder

Här kan ni läsa mer om de vinbönder från vilka vi importerar vinerna i vårt sortiment. Gemensamt för alla är känslan för druvorna och det hantverksmässiga arbetssättet.

Vindistriktet Roussillon i Frankrike

Roussillon är ett spännande vinområde där vinodling pågått sedan 600-talet då grekiska sjömän, lockade av katalanska gruvrikedomar, slog sig ner i regionen. Vinodlingen utvecklades under medeltiden och fick snabbt ett rykte om sig.

I dag finns här många innovativa vinbönder som utvecklar vinhantverket och tar fram spännande viner på druvans villkor utan onödiga tillsatser.

Distriktet ligger i södra Frankrike och sammanfaller med departementet Pyrénées-Orientales och den forna franska delen av Katalonien. Här är klimatet varmt och soligt och området har starka historiska band till angränsande Katalonien i Spanien på andra sidan Pyrenéerna. Languedoc-Roussillon ses ofta som ett sammanhängande område, men det går att skilja dem åt med en gräns dragen mellan Corbières och Côtes du Roussillon-Villages.

Vanliga druvblandningar härifrån är Carignan, Syrah, Grenache och Mourvèdre. De röda vinerna är ofta kraftiga och smakrika, påverkade av den stekheta solen och vindarna från Medelhavet. I området görs också rosévin, vita och orangea viner.

Starkvinerna från Banyuls och Maury görs dominerade av blå Grenache. Starkvinet Rivesaltes tillverkas däremot av grön Muscat. Idag kommer 90% av Frankrikes ”vin doux naturels”, de naturligt söta vinerna, härifrån. Sötman kommer uteslutande från druvsaften och inget socker tillsätts.

Vindistriktet Alsace i Frankrike

I nordöstra Frankrike ligger vindistriktet Alsace som är en historisk provins i Frankrike. Vinerna härifrån har haft ett gott rykte ända sedan medeltiden. Alsace ligger vid gränsen mot Tyskland mellan Schweiz och Pfalz. Rhen är gränsflod i öster, och den största staden är Strasbourg. Alsace är sedan 2016 en del av regionen Grand Est.

Vanliga druvor här är Riesling, Gewürztraminer, Pinot Blanc, Pinot Noir, Pinot Gris, Muscat och Sylvaner. Typiskt för vinflaskorna är att de smalnar av mot korken, och kallas därför ibland flöjtflaskor (flûte).

I Alsace är det vanligt med så kallade endruvsviner, viner gjorda på en druva, till skillnad från många andra vinområden i Frankrike där man använder flera olika. Men det finns undantag – står det till exempel edelzwicker eller gentil på etiketten så ingår fler druvsorter.

Drygt 90 procent av vinerna är vita och de flesta gröna druvsorterna har tyskt ursprung. Fatlagring är ovanligt – i Alsace vill man hellre framhäva druvornas aromatiska egenskaper och druvsorterna i sig lämpar sig inte så bra för fatlagring. Ibland används stora ektunnor, för att ge vinet en avrundad karaktär. Undantaget är den blå Pinot Noir, som nu oftare lagras på små franska ekfat, barrique.

Riesling är Alsace stora vin som upptar omkring 20 procent av odlingsarealen. Vinet är känt för sin torra stil med hög syra. De bättre vinerna har stor lagringskapacitet. Vinerna är fruktiga i sin ungdom men får med åldern en tydligare mineralkaraktär, ofta med en typisk ton av petroleum.