Clos Massotte

Pierre-Nicolas Massotte kommer från en vinmakarfamilj med lång tradition. 2004 startade han sin egen verksamhet på 10 hektar med biodynamisk odling och hantverksmässigt producerade viner. Vingården ligger i Trouillas söder om Perpignan i Languedoc Roussillon.

Massotte använder främst gamla, 80-120 år, stockar av Grenache, Mourvèdre, Carignan, Cinsault, Syrah och Macabeu men han har även Vermentino och Muscat. Odlingen är biodynamisk och markerna gödslas vid behov med getdynga och man använder svavel, essential oljor och örtteer i stället för kemiska bekämpningsmedel. Vintillverkningen görs för hand med naturlig fermentering och utan tillsatser bortsett från en liten mängd sulfit vid buteljeringen. De flesta vinerna lagras på ståltank.

Viner

Vin D’une 2021
Typ Rosévin
Vingård & bonde Domaine Clos Massotte, Pierre-Nicolas Massotte
Region Roussillon i franska Katalonien
Druvor 80/20 Grenache gris och Grenache blanc
Jord & Terräng Lera-Kalksten.
Vinberedning Manuell skörd, avkvistade druvor och naturlig fermentering. Skalmacereration 2 veckor och sedan lagrat på ståltank.
Lagring Lagrat på ståltank
Tillsatser/allergener Innehåller en mycket liten mängd sulfit
Appellation
Certifiering
Färg Korallröd med dragning åt brandgul
Alkoholhalt 14%
Volym 75 cl
Karaktär Ovanligt kraftigt och eldigt för att vara en rosé med smak av mandel och grapefrukt som ger en viss bitterhet som övergår i litet vitpeppar i eftersmaken. Något av så kallad naturvinskaraktär med en liten doft av halm.
Passar till Passar fint till tapas, pizza, charkuterier och till en smakrik kycklingsallad

Vin Séve 2017
Typ Rött vin
Vingård & bonde Domaine Clos Massotte
Region Roussillon i franska Katalonien
Druvor 50% Grenache Noir, 50% Garnacha
Jord & Terräng Lera-kalksten.
Vinberedning Manuell skörd, avkvistade druvor och naturlig fermetering.
Lagring Lagras på ståltank
Tillsatser/allergener Innehåller en mycket liten mängd sulfit
Appellation
Certifiering
Färg Djupt vinrött
Alkoholhalt 13%
Volym 750 ml
Karaktär Medelfylligt vin med en syrlig något sträv smak som övergår i en fruktig eftersmak
Passar till Kycklingrätter alternativt vegetariska rätter, vi tänker Flygande Jacob, krämig rotfruktsgratäng eller gratinerad chèvre.

Vin Vie 2020
Typ Rött vin
Vingård & bonde Domaine Clos Massotte, Pierre Nicolas Massotte. En liten framgångsrik producent som gör naturvin sedan 2004 som vitt-, rosé- rött- och desertvin. All produktion är ekologiskoch merparten är biodynamisk.
Region Roussillon i franska Katalonien
Druvor 50/50% Syrah och Carignan
Jord & Terräng Lera-Kalksten.
Vinberedning Manuell skörd, avkvistade druvor och naturlig fermentering. Vinet filtreras ej.
Lagring Lagrat på ståltank
Tillsatser/allergener Innehåller en mycket liten mängd sulfit
Appellation
Certifiering
Färg Som mörk vinröd sammet
Alkoholhalt 14 %
Volym 750 ml
Karaktär Smakrikt behagligt syrligt och något eldigt vin. Har mjuka men tydliga tanniner där man förnimmer syrliga björnbär.
Passar till Utmärkt till en mustig Spagetti Bolognese eller till lammkotletter med vitlöksdoftande potatisgratäng.

Vin Tout Doux Bisous 2006
Typ Dessertvin
Vingård & bonde

Domain Clos Massotte, Pierre Nicolas Massotte:

En liten framgångsrik vinmakare som gör naturvin sedan 2004 som vitt-, rosé-, rött- och dessertvin. All produktion är ekologisk och till stor del biodynamisk.

Region Roussillon i Franska Katalonien
Druvor 100% Grenache Gris
Jord & Terräng Lera-Kalksten.
Vinberedning Sen manuell skörd. Produktion 5hl/ha. Naturlig jäsning.
Lagring 12 år på tank
Tillsatser/allergener Innehåller sulfit
Appellation Grand Roussillon Vin Doux Naturel
Certifiering Certified Organic by Ecocert
Färg Ljus bärnsten
Alkoholhalt 15%
Volym 500 ml
Karaktär Ett sött smakrikt vin med behaglig syra
Passar till Fruktdesserter

Vin Originie 2021
Typ Orange vin
Vingård & bonde

Domaine Clos Massotte, Pierre-Nicolas Massotte

En liten framgångsrik vinmakare som gör naturvin sedan 2004 som  vitt-, rosé-, rött- och dessertvin. All produktion är ekologisk och merparten är biodynamisk.

Region

Roussillon i franska Katalonien

 

Druvor 100 % Muscat Blanc
Jord & Terräng Lera-Kalksten
Vinberedning Manuell skörd, avkvistade druvor och naturlig fermentering. Druvorna har fått macerera i två månader. Vinet är ofiltrerat
Lagring Lagrat på ståltank
Tillsatser/allergener Innehåller en mycket liten mängd sulfit.
Appellation
Certifiering
Färg Bärnstensgyllene som en god whiskey som legat på sherryfat
Alkoholhalt 14,5%
Volym 75 cl
Karaktär Smakrikt vin med lätt strävhet, oljigt och med hög syra. Frisk syrlighet av granatäpple och något bittra toner av grapefrukt men även liten sötma från tropiska frukter.
Passar till Ett kraftfullt vin från vita druvor som fungerar fint till kötträtter och till smakrika vegetariska rätter. Prova till en mustig älggryta, vitlökskryddig ugnsstekt kyckling, rostad löksoppa eller bara till en bit nötig ost som Gruyère. Vinet kan serveras svalare (10°C) alternativt mera tempererat (17°C) beroende på vad det serveras till. Ett trivsamt vin med stor bredd.

Vin Joy eau 2019
Typ
Vingård & bonde
Region
Druvor
Jord & Terräng
Vinberedning
Lagring
Tillsatser/allergener
Appellation
Certifiering
Färg
Alkoholhalt
Volym
Karaktär
Passar till