Clos Massotte
Pierre-Nicolas Massotte kommer från en vinmakarfamilj med lång tradition. 2004 startade han sin egen verksamhet på 10 hektar med biodynamisk odling och hantverksmässigt producerade viner. Vingården ligger i Trouillas söder om Perpignan i Languedoc Roussillon.
Massotte använder främst gamla, 80-120 år, stockar av Grenache, Mourvèdre, Carignan, Cinsault, Syrah och Macabeu men han har även Vermentino och Muscat. Odlingen är biodynamisk och markerna gödslas vid behov med getdynga och man använder svavel, essential oljor och örtteer i stället för kemiska bekämpningsmedel. Vintillverkningen görs för hand med naturlig fermentering och utan tillsatser bortsett från en liten mängd sulfit vid buteljeringen. De flesta vinerna lagras på ståltank.
Viner
Vin | D’une 2021 |
---|---|
Typ | Rosévin |
Vingård & bonde | Domaine Clos Massotte, Pierre-Nicolas Massotte |
Region | Roussillon i franska Katalonien |
Druvor | 80/20 Grenache gris och Grenache blanc |
Jord & Terräng | Lera-Kalksten. |
Vinberedning | Manuell skörd, avkvistade druvor och naturlig fermentering. Skalmacereration 2 veckor och sedan lagrat på ståltank. |
Lagring | Lagrat på ståltank |
Tillsatser/allergener | Innehåller en mycket liten mängd sulfit |
Appellation | — |
Certifiering | — |
Färg | Korallröd med dragning åt brandgul |
Alkoholhalt | 14% |
Volym | 75 cl |
Karaktär | Ovanligt kraftigt och eldigt för att vara en rosé med smak av mandel och grapefrukt som ger en viss bitterhet som övergår i litet vitpeppar i eftersmaken. Något av så kallad naturvinskaraktär med en liten doft av halm. |
Passar till | Passar fint till tapas, pizza, charkuterier och till en smakrik kycklingsallad |
Vin | Séve 2017 |
---|---|
Typ | Rött vin |
Vingård & bonde | Domaine Clos Massotte |
Region | Roussillon i franska Katalonien |
Druvor | 50% Grenache Noir, 50% Garnacha |
Jord & Terräng | Lera-kalksten. |
Vinberedning | Manuell skörd, avkvistade druvor och naturlig fermetering. |
Lagring | Lagras på ståltank |
Tillsatser/allergener | Innehåller en mycket liten mängd sulfit |
Appellation | |
Certifiering | |
Färg | Djupt vinrött |
Alkoholhalt | 13% |
Volym | 750 ml |
Karaktär | Medelfylligt vin med en syrlig något sträv smak som övergår i en fruktig eftersmak |
Passar till | Kycklingrätter alternativt vegetariska rätter, vi tänker Flygande Jacob, krämig rotfruktsgratäng eller gratinerad chèvre. |
Vin | Vie 2020 |
---|---|
Typ | Rött vin |
Vingård & bonde | Domaine Clos Massotte, Pierre Nicolas Massotte. En liten framgångsrik producent som gör naturvin sedan 2004 som vitt-, rosé- rött- och desertvin. All produktion är ekologiskoch merparten är biodynamisk. |
Region | Roussillon i franska Katalonien |
Druvor | 50/50% Syrah och Carignan |
Jord & Terräng | Lera-Kalksten. |
Vinberedning | Manuell skörd, avkvistade druvor och naturlig fermentering. Vinet filtreras ej. |
Lagring | Lagrat på ståltank |
Tillsatser/allergener | Innehåller en mycket liten mängd sulfit |
Appellation | |
Certifiering | |
Färg | Som mörk vinröd sammet |
Alkoholhalt | 14 % |
Volym | 750 ml |
Karaktär | Smakrikt behagligt syrligt och något eldigt vin. Har mjuka men tydliga tanniner där man förnimmer syrliga björnbär. |
Passar till | Utmärkt till en mustig Spagetti Bolognese eller till lammkotletter med vitlöksdoftande potatisgratäng. |
Vin | Tout Doux Bisous 2006 |
---|---|
Typ | Dessertvin |
Vingård & bonde | Domain Clos Massotte, Pierre Nicolas Massotte:
En liten framgångsrik vinmakare som gör naturvin sedan 2004 som vitt-, rosé-, rött- och dessertvin. All produktion är ekologisk och till stor del biodynamisk. |
Region | Roussillon i Franska Katalonien |
Druvor | 100% Grenache Gris |
Jord & Terräng | Lera-Kalksten. |
Vinberedning | Sen manuell skörd. Produktion 5hl/ha. Naturlig jäsning. |
Lagring | 12 år på tank |
Tillsatser/allergener | Innehåller sulfit |
Appellation | Grand Roussillon Vin Doux Naturel |
Certifiering | Certified Organic by Ecocert |
Färg | Ljus bärnsten |
Alkoholhalt | 15% |
Volym | 500 ml |
Karaktär | Ett sött smakrikt vin med behaglig syra |
Passar till | Fruktdesserter |
Vin | Zest Machine 2022 |
---|---|
Typ | Orange vin |
Vingård & bonde | Domaine Clos Massotte,
Pierre-Nicolas Massotte En liten framgångsrik vinmakare som gör naturvin sedan 2004 som vitt-, rosé-, rött- och dessertvin. All produktion är ekologisk och merparten är biodynamisk. |
Region | Roussillon i franska Katalonien
|
Druvor | 100 % Grenache Blanc |
Jord & Terräng | Lera-Kalksten |
Vinberedning | Manuell skörd, avkvistade druvor och spontanjäsning. Druvorna har fått macerera. Vinet är ofiltrerat. |
Lagring | Lagrat på ståltank |
Tillsatser/allergener | Innehåller en mycket liten mängd sulfit. |
Appellation | |
Certifiering | |
Färg | Klart mörk gyllene bärnsten |
Alkoholhalt | 14,5% |
Volym | 75 cl |
Karaktär | Tydlig frisk doft med toner av lakrits och christmas pudding, I den något sträva smaken med en tydlig syra hittar vi angenäma toner av mandelkola och saltlakrits. |
Passar till | Passar fint till rätter med mycket umani såsom svamprätter och ostgratinerade rätter. Klockrent till Västerbottenpaj och rotfruktsgratänger eller varför inte till en enkel bit Gruyère eller Manchego. Ett kraftfullt vin från vita druvor som passar fint till mustigare kötträtter. Vinet kan serveras svalare alternativt mera tempererat beroende på vad det skall serveras till. Ett spännande vin med stor bredd. |
Vin | Joy eau 2019 |
---|---|
Typ | Dessertvin |
Vingård & bonde | Domaine Clos Massotte
Pierre-Nicolas Massotte |
Region | Roussillon Frankrike |
Druvor | Muscat àpetit grains (blanc)
och Muscat d’lexendrie
|
Jord & Terräng | Lera-Kalksten |
Vinberedning | Manuell skörd. Produktion 5hl/ha. Spontanjäsning. |
Lagring | 12 år på tank |
Tillsatser/allergener | Innehåller sulfit |
Appellation | Grand Roussillion Vin Doux Naturel |
Certifiering | Certified Organic by Ecocert |
Färg | Ljus bärnsten |
Alkoholhalt | 17% |
Volym | 50cl |
Karaktär | Ett välbalanserat komplext vin med en behaglig syra trots sötman.
Fina toner av aprikosmarmelad i smaken |
Passar till | Fruktdesserter |