Clos Massotte
Pierre-Nicolas Massotte kommer från en vinmakarfamilj med lång tradition. 2004 startade han sin egen verksamhet på 10 hektar med biodynamisk odling och hantverksmässigt producerade viner. Vingården ligger i Trouillas söder om Perpignan i Languedoc Roussillon.
Massotte använder främst gamla, 80-120 år, stockar av Grenache, Mourvèdre, Carignan, Cinsaut, Syrah och Macabeu men han har även Vermentino och Muscat. Odlingen är biodynamisk och markerna gödslas vid behov med getdynga och man använder svavel, essential oljor och örtteer i stället för kemiska bekämpningsmedel. Vintillverkningen görs för hand med naturlig fermentering och utan tillsatser bortsett från en liten mängd sulfit vid buteljeringen. De flesta vinerna lagras på ståltank.
Viner
Vin | D’une 2021 |
---|---|
Typ | Rosévin |
Vingård & bonde | Domaine Clos Massotte, Pierre-Nicolas Massotte |
Region | Roussillon i franska Katalonien |
Druvor | 80/20 Grenache gris och Grenache blanc |
Jord & Terräng | Lera-Kalksten. |
Vinberedning | Manuell skörd, avkvistade druvor och naturlig fermentering. Skalmacereration 2 veckor och sedan lagrat på ståltank. |
Lagring | Lagrat på ståltank |
Tillsatser/allergener | Innehåller en mycket liten mängd sulfit |
Appellation | — |
Certifiering | — |
Färg | Korallröd med dragning åt brandgul |
Alkoholhalt | 14% |
Volym | 75 cl |
Karaktär | Ovanligt kraftigt och eldigt för att vara en rosé med smak av mandel och grapefrukt som ger en viss bitterhet som övergår i litet vitpeppar i eftersmaken. Något av så kallad naturvinskaraktär med en liten doft av halm. |
Passar till | Passar fint till tapas, pizza, charkuterier och till en smakrik kycklingsallad |
Vin | Séve 2017 |
---|---|
Typ | Rött vin |
Vingård & bonde | Domaine Clos Massotte |
Region | Roussillon i franska Katalonien |
Druvor | 50% Carignan, 50% Garnacha |
Jord & Terräng | Lera-kalksten. Produktion 8hl/ha. |
Vinberedning | Manuell skörd från stammade druvor. Lång maceration av druvor ca 6 månader. Spontanjäsning. Ingen klarning och ingen filtrering. |
Lagring | Lagras i tank |
Tillsatser/allergener | Innehåller sulfit |
Appellation | |
Certifiering | Certified Organic by Ecocert |
Färg | Djupt vinrött |
Alkoholhalt | 13% |
Volym | 750 ml |
Karaktär | Medelfylligt vin med en syrlig något sträv smak som övergår i en fruktig eftersmak |
Passar till | Kyckling- och vegetariska rätter, t ex Flygande Jacob, krämig rotfruktsgratäng eller gratinerad chèvre. |
Vin | Vie 2017 |
---|---|
Typ | Rött vin |
Vingård & bonde | Domaine Clos Massotte, Pierre Nicolas Massotte |
Region | Roussillon i franska Katalonien |
Druvor | 40% Cinsault, 25% Grenache Noir, 25% Syrah, 10 % Carignan |
Jord & Terräng | Lera-kalksten. Produktion 20hl / ha. |
Vinberedning | Handplockade druvor. Spontan jäsning i glasfibertank. Ingen filtrering. |
Lagring | Mogning i fat |
Tillsatser/allergener | Innehåller sulfit |
Appellation | |
Certifiering | Certified Organic by Ecocert |
Färg | Mörkt vinrött |
Alkoholhalt | 14,5 % |
Volym | 750 ml |
Karaktär | Syltig, eldig och sträv smak med ton av bittermandel och syrliga plommon. Smakrikt, behagligt vin. |
Passar till | Smakrika fetare rätter såsom Spagetti Bolognese och Lammkotletter med vitlöksdoftande potatisgratäng. |
Vin | Tout Doux Bisous 2006 |
---|---|
Typ | Dessertvin |
Vingård & bonde | Domain Clos Massotte, Pierre Nicolas Massotte |
Region | Roussillon i Franska Katalonien |
Druvor | Grenache Gris |
Jord & Terräng | Lera-Kalksten. |
Vinberedning | Sen manuell skörd. Produktion 5hl/ha. Naturlig jäsning. |
Lagring | 12 år på tank |
Tillsatser/allergener | Innehåller sulfit |
Appellation | Grand Roussillon Vin Doux Naturel |
Certifiering | Certified Organic by Ecocert |
Färg | Ljus bärnsten |
Alkoholhalt | 15% |
Volym | 500 ml |
Karaktär | Ett sött smakrikt vin med behaglig syra |
Passar till | Fruktdesserter |