Clos Massotte

Pierre-Nicolas Massotte kommer från en vinmakarfamilj med lång tradition. 2004 startade han sin egen verksamhet på 10 hektar med biodynamisk odling och hantverksmässigt producerade viner. Vingården ligger i Trouillas söder om Perpignan i Languedoc Roussillon.

Massotte använder främst gamla, 80-120 år, stockar av Grenache, Mourvèdre, Carignan, Cinsaut, Syrah och Macabeu men han har även Vermentino och Muscat. Odlingen är biodynamisk och markerna gödslas vid behov med getdynga och man använder svavel, essential oljor och örtteer i stället för kemiska bekämpningsmedel. Vintillverkningen görs för hand med naturlig fermentering och utan tillsatser bortsett från en liten mängd sulfit vid buteljeringen. De flesta vinerna lagras på ståltank.

Viner

Vin D’une 2021
Typ Rosévin
Vingård & bonde Domaine Clos Massotte, Pierre-Nicolas Massotte
Region Roussillon i franska Katalonien
Druvor 80/20 Grenache gris och Grenache blanc
Jord & Terräng Lera-Kalksten.
Vinberedning Manuell skörd, avkvistade druvor och naturlig fermentering. Skalmacereration 2 veckor och sedan lagrat på ståltank.
Lagring Lagrat på ståltank
Tillsatser/allergener Innehåller en mycket liten mängd sulfit
Appellation
Certifiering
Färg Korallröd med dragning åt brandgul
Alkoholhalt 14%
Volym 75 cl
Karaktär Ovanligt kraftigt och eldigt för att vara en rosé med smak av mandel och grapefrukt som ger en viss bitterhet som övergår i litet vitpeppar i eftersmaken. Något av så kallad naturvinskaraktär med en liten doft av halm.
Passar till Passar fint till tapas, pizza, charkuterier och till en smakrik kycklingsallad
Vin Séve 2017
Typ Rött vin
Vingård & bonde Domaine Clos Massotte
Region Roussillon i franska Katalonien
Druvor 50% Carignan, 50% Garnacha
Jord & Terräng Lera-kalksten. Produktion 8hl/ha.
Vinberedning Manuell skörd från stammade druvor. Lång maceration av druvor ca 6 månader. Spontanjäsning. Ingen klarning och ingen filtrering.
Lagring Lagras i tank
Tillsatser/allergener Innehåller sulfit
Appellation
Certifiering Certified Organic by Ecocert
Färg Djupt vinrött
Alkoholhalt 13%
Volym 750 ml
Karaktär Medelfylligt vin med en syrlig något sträv smak som övergår i en fruktig eftersmak
Passar till Kyckling- och vegetariska rätter, t ex Flygande Jacob, krämig rotfruktsgratäng eller gratinerad chèvre.
Vin Vie 2017
Typ Rött vin
Vingård & bonde Domaine Clos Massotte, Pierre Nicolas Massotte
Region Roussillon i franska Katalonien
Druvor 40% Cinsault, 25% Grenache Noir, 25% Syrah, 10 % Carignan
Jord & Terräng Lera-kalksten. Produktion 20hl / ha.
Vinberedning Handplockade druvor. Spontan jäsning i glasfibertank. Ingen filtrering.
Lagring Mogning i fat
Tillsatser/allergener Innehåller sulfit
Appellation
Certifiering Certified Organic by Ecocert
Färg Mörkt vinrött
Alkoholhalt 14,5 %
Volym 750 ml
Karaktär Syltig, eldig och sträv smak med ton av bittermandel och syrliga plommon. Smakrikt, behagligt vin.
Passar till Smakrika fetare rätter såsom Spagetti Bolognese och Lammkotletter med vitlöksdoftande potatisgratäng.
Vin Tout Doux Bisous 2006
Typ Dessertvin
Vingård & bonde Domain Clos Massotte, Pierre Nicolas Massotte
Region Roussillon i Franska Katalonien
Druvor Grenache Gris
Jord & Terräng Lera-Kalksten.
Vinberedning Sen manuell skörd. Produktion 5hl/ha. Naturlig jäsning.
Lagring 12 år på tank
Tillsatser/allergener Innehåller sulfit
Appellation Grand Roussillon Vin Doux Naturel
Certifiering Certified Organic by Ecocert
Färg Ljus bärnsten
Alkoholhalt 15%
Volym 500 ml
Karaktär Ett sött smakrikt vin med behaglig syra
Passar till Fruktdesserter