Clos Massotte

Pierre-Nicolas Massotte kommer från en vinmakarfamilj med lång tradition. 2004 startade han sin egen verksamhet på 10 hektar med biodynamisk odling och hantverksmässigt producerade viner. Vingården ligger i Trouillas söder om Perpignan i Languedoc Roussillon.

Massotte använder främst gamla, 80-120 år, stockar av Grenache, Mourvèdre, Carignan, Cinsaut, Syrah och Macabeu men han har även Vermentino och Muscat. Odlingen är biodynamisk och markerna gödslas vid behov med getdynga och man använder svavel, essential oljor och örtteer i stället för kemiska bekämpningsmedel. Vintillverkningen görs för hand med naturlig fermentering och utan tillsatser bortsett från en liten mängd sulfit vid buteljeringen. De flesta vinerna lagras på ståltank.

Viner

Vin Séve 2016
Vingård & bonde Domaine Clos Massotte
Region Roussillon i franska Katalonien
Druvor 50% Carignan, 50% Garnacha
Jord & Terräng Lera-kalksten. Produktion 8hl/ha.
Vinberedning Manuell skörd från stammade druvor. Lång maceration av druvor ca 6 månader. Spontanjäsning. Ingen klarning och ingen filtrering.
Lagring Lagras i tank
Tillsatser/allergener Innehåller sulfit
Appellation
Certifiering Certified Organic by Ecocert
Färg Rött
Alkoholhalt 13%
Volym 750 ml
Karaktär Fräscha röda frukter med blommig ton och en viss kryddighet. Fräsch och fruktig. Balanserad.
Passar till Lamm med örtiga tillbehör, stek av olika kött.
Vin Vie 2017
Vingård & bonde Domaine Clos Massotte, Pierre Nicolas Massotte
Region Roussillon i franska Katalonien
Druvor 40% Cinsault, 25% Grenache Noir, 25% Syrah, 10 % Carignan
Jord & Terräng Lera-kalksten. Produktion 20hl / ha.
Vinberedning Handplockade druvor. Spontan jäsning i glasfibertank. Ingen filtrering.
Lagring Mogning i fat
Tillsatser/allergener Innehåller sulfit
Appellation
Certifiering Certified Organic by Ecocert
Färg Rött
Alkoholhalt 14,5 %
Volym 750 ml
Karaktär Syltig, eldig och sträv smak med ton av bittermandel och syrliga plommon. Smakrikt, behagligt vin.
Passar till Feta såser, gratänger, svamp och grillat kött som t ex lamm.
Vin Tout Doux Bisous 2006 Dessertvin
Vingård & bonde Domain Clos Massotte, Pierre Nicolas Massotte
Region Roussillon i Franska Katalonien
Druvor Grenache Gris
Jord & Terräng Lera-Kalksten.
Vinberedning Sen manuell skörd. Produktion 5hl/ha. Naturlig jäsning.
Lagring 12 år på tank
Tillsatser/allergener Innehåller sulfit
Appellation Grand Roussillon Vin Doux Naturel
Certifiering Certified Organic by Ecocert
Färg
Alkoholhalt 15%
Volym 500 ml
Karaktär
Passar till Fruktdesserter