Domaine Jorel
Manuel Jorel är en duktig vinmakare/vinbonde som har vintillverkning i liten skala sedan år 2000. All produktion är hantverksmässig och ekologisk med viss utgångspunkt från biodynamisk filosofi.
Viner
| Vin | Bande de Gypse |
|---|---|
| Typ | Vitt |
| Vingård & bonde | Domaine Jorel |
| Region | Roussillion i Frankrike |
| Druvor | Rolle, Tourbat, Gros manseng, Piquepoul, Grenache blanc, Macabeu, Bourboulenc och Forcada |
| Jord & Terräng | Kalkstan, Gipssten och Granit |
| Vinberedning | Druvorna samskördas manuellt. Naturlig fermetering. Vinet filtreras lätt manuellt genom silduk. |
| Lagring | Lagras på gamla franska ekfat i 8 månader. |
| Tillsatser/allergener | En mycket liten mängd sulfit |
| Appellation | |
| Certifiering | |
| Färg | Ljust halmgul |
| Alkoholhalt | 12% |
| Volym | 75cl |
| Karaktär | Ett smakrikt vin med en balanserad något hög syra, nyanserad örtighet och en liten mineralton |
| Passar till | Spättarullader med persiljedoftande vitvinsås eller till en härlig Ostfondue med gott bröd, kapris och cornichons |
| Vin | Champ Nouveau 2023 |
|---|---|
| Typ | Orange (vitt) |
| Vingård & bonde | Domaine Jorel |
| Region | Roussillon Frankrike |
| Druvor | Rolle, Tourbat, Gros manseng, Piquepoul, Grenache blanc, Macabeu, Bourboulenc och Forcada |
| Jord & Terräng | Kalkstan, Gipssten och Granit |
| Vinberedning | De 8 druvsorterna samskördas manuellt. Naturlig fermetering. Maceration i 17 dygn. Vinet filtreras lätt manuellt genom silduk. |
| Lagring | Lagras på gamla franska ekfat i 8 månader |
| Tillsatser/allergener | En mycket liten mängd sulfit |
| Appellation | — |
| Certifiering | — |
| Färg | Gyllende bärnstensgul |
| Alkoholhalt | 12% |
| Volym | 75cl |
| Karaktär | Harmoniska mjuka tanniner och balanserad syra med härlig blandning av mandelkola och apelsinmarmalad i smaken. |
| Passar till | Ostgratinerade grönsaksrätter, lantpaté med rödlöksmarmelad eller en enkel charkuteri- och ostbricka. |


