Nénu Vin
Rasmus Aamand, en ung biokemist från Danmark, hoppade på drömmen om en egen vingård när han 2016 köpte sin första gård i Banyuls. Idag driver han tre vingårdar i området vilka totalt omfattar drygt 2 hektar. Namnet Nénu anspelar på att födas naken, né nu, vilket i sin tur anspelar på Rasmus Aamands sätt att se på vinets uppkomst. Vinerna tillverkas med så lite inblandning som möjligt av modern teknik och med maximal omsorg för naturen och hantverket.
Nénu är ett starkt löfte inom den hantverksmässiga vintillverkningen, vinerna håller en mycket hög kvalitet och flera av dem är godkända av Collioure Appellation d’Origine Contrôlée (AOC).
Druvorna som används i vinerna är Grenache och Mourvèdre. Den första årgången viner, 2017, resulterade i en upplaga om 7000 flaskor. Produktionen som till stor del eklagras ligger idag på ca 10 000 flaskor om året.
Viner
Vin | Sur Lies 2017 |
---|---|
Vingård & bonde | Nénu – Vin de Deux Mains, Rasmus Aamand |
Region | Roussillon i franska Katalonien |
Druvor | Grenache Gris |
Jord & Terräng | Lera, skiffer |
Vinberedning | Handplockade druvor och hantverksmässig vinberedning |
Lagring | Åldras i gamla franska ekfat |
Tillsatser/allergener | Innehåller sulfit |
Appellation | Collioure AOC |
Certifiering | |
Färg | Vitt |
Alkoholhalt | 14% |
Volym | 750 ml |
Karaktär | Ljust bärnstensfärgat med en doft av macadamianötter och torkad frukt. Eldig, brödig smak med tydlig ton av gräddkola. |
Passar till | Smakrika fiskrätter och Moules frites |
Vin | La Cuvée de Claude 2017 |
---|---|
Vingård & bonde | Nénu – Vin de Deux Mains, Rasmus Aamand |
Region | Roussillon i franska Katalonien |
Druvor | 45% Mourvèrdre, 55% Grenache Noir |
Jord & Terräng | Lera, skiffer |
Vinberedning | Handplockade druvor. Spontan jäsning. Ingen klarning eller filtrering. |
Lagring | |
Tillsatser/allergener | Innehåller sulfit |
Appellation | Coullior AOC |
Certifiering | |
Färg | Rött |
Alkoholhalt | 14,5% |
Volym | 750 ml |
Karaktär | Eldigt och fylligt med tydliga tanniner. Lång smak av mörka bär, svartpeppar och viollakrits. Vacker sammetsskimrande färg. |
Passar till | Passar till feta såser, svamp och viltkött men även till ankbröst med smörstekta rotfrukter. |
Vin | La Fleur d’un Coeur de Beurre 2017 |
---|---|
Vingård & bonde | Nénu – Vin de Deux Mains, Rasmus Aamand |
Region | Roussillon i franska Katalonien |
Druvor | 20% Mouvèrdre, 80% Grenache Noir |
Jord & Terräng | Lera, skiffer |
Vinberedning | Handplockade druvor och hantverksmässig vinproduktion. |
Lagring | |
Tillsatser/allergener | Innehåller sulfit |
Appellation | Collioure AOC |
Certifiering | |
Färg | Rött |
Alkoholhalt | 15% |
Volym | 750 ml |
Karaktär | Eldigt och smakrikt vin med hög syra och tydlig strävhet, men ändå balanserat och harmoniskt med doft och smak av söta mörka bär. |
Passar till | Passar till krämiga pastarätter och gräddiga grytor med ljust kött och svamp. |
Vin | Net Fruit Rouge 2017 |
---|---|
Vingård & bonde | Nénu – Vin de Deux Mains, Rasmus Aamand |
Region | Roussillon i franska Katalonien |
Druvor | 65% Mouvèrdre, 35% Grenache Noir |
Jord & Terräng | Lera, skiffer |
Vinberedning | Handplockade druvor, hantverksmässig produktion. Spontanjäsning. |
Lagring | |
Tillsatser/allergener | Innehåller sulfit |
Appellation | Colliour AOC |
Certifiering | |
Färg | Rött |
Alkoholhalt | 15% |
Volym | 750 ml |
Karaktär | Ett balanserat vin med mjuk och bärig smak med mindre fyllighet. |
Passar till | Passar till fågel och mustiga grytor. |