Claire Mayol
På smala och branta terrasser längs Pyrenéernas sluttningar och med utsikt över Medelhavet ligger gården Claire Mayol. Den är över tvåtusen år och här har flera generationer i samma familj sedan länge utvecklat vinodlingarna. Vinrankorna växer i stenig skifferjord och trivs i det speciella klimatet med kraftfulla, men sällan förkommande, regn. Med respekt för vinstockarna och genom ett noggrant urval av de bästa klasarna tas vinerna fram utan någon mekanisk eller kemikalisk inblandning.
Idag drivs gården av Guillaume Montchal och Raphaël Fa. En av gårdens specialiteter är dess Banyuls, ett sött dessertvin. Gårdens viner kommer från druvorna Grenache Noir, Grenache Blanc, Grenache Gris, Carignan, Macabeu och Muscat.
Viner
Vin | Banyuls Rouge Traditionnel |
---|---|
Typ | Dessertvin/Aperitif |
Vingård & bonde | Domaine Claire Mayol, Raphaël Fa och Guillaume Montchal |
Region | Roussillon i franska Katalonien |
Druvor | 100% Grenache Noir |
Jord & Terräng | Skifferjord. Blåsigt och soligt klimat med odlingar från vikarna vid havet till åsarna på mer än 400 m över havet. |
Vinberedning | Handplockade druvor. Spontan jäsning på glasfiberfat. |
Lagring | Lagrad på fat |
Tillsatser/allergener | Innehåller sulfit |
Appellation | Banyuls |
Certifiering | |
Färg | Tegelrött, något kompakt matt i färgen |
Alkoholhalt | 16,5% |
Volym | 750 ml |
Karaktär | Svagt kryddig med en härlig smak av fullmogna körsbär, solmogna björnbär och skogshallon |
Passar till | Passar som aperitif eller till chokladdesserter. |
Vin | Banyuls Ambrée |
---|---|
Typ | Dessertvin/Aperitif |
Vingård & bonde | Domaine Claire Mayol, Rafaël Fa och Guillaume Montchal |
Region | Roussillon i franska Katalonien |
Druvor | 100% Grenache Gris |
Jord & Terräng | Skifferjord. Blåsigt och soligt klimat med odlingar från vikarna vid havet till åsarna på mer än 400 m över havet. |
Vinberedning | Handplockade druvor. Spontan jäsning på glasfiberfat. |
Lagring | Lagrad på fat |
Tillsatser/allergener | Innehåller sulfit |
Appellation | Banyuls |
Certifiering | |
Färg | Djup bärnsten |
Alkoholhalt | 16% |
Volym | 750 ml och 500 ml |
Karaktär | Ett angenämt, smakrikt sött, men ändå behagligt friskt vin med en fin fyllighet och trevlig eftersmak. |
Passar till | Klockrent till äppeldesserter men passar även fint till chèvre med litet akaciahonung. |
Vin | Banyuls blanc 2018 |
---|---|
Typ | Dessertvin/Aperitif |
Vingård & bonde | Domaine Claire Mayol, Rafaël Fa och Guillaume Montchal |
Region | Roussillon i franska Katalonien |
Druvor | 100% Grenache Gris |
Jord & Terräng | Skifferjord. Blåsigt och soligt klimat med odlingar från vikarna vid havet till åsarna på mer än 400 m över havet. |
Vinberedning | Handplockade druvor. Spontanjäsning på glasfiberfat. |
Lagring | Lagrad på fat |
Tillsatser/allergener | Innehåller sulfit |
Appellation | Banyuls |
Certifiering | |
Färg | Gyllengul |
Alkoholhalt | 16% |
Volym | 750 ml |
Karaktär | Honungssöt doft och smak av torkad aprikos och kanderad frukt. Bör serveras svalt vid 10-12 grader. |
Passar till | Utmärkt som aperitif men även till marängdesserter eller till gås- eller anklever med fikonmarmelad. |
Vin | Banyuls Rosé – Vin doux naturel 2020 |
---|---|
Typ | Aperitif/Dessertvin |
Vingård & bonde | Domaine Claire Mayol, Guillaume Montchal och Rafaël Fa |
Region | Roussillon i franska Katalonien |
Druvor | 100% Grenache Noir |
Jord & Terräng | Skifferjord, blåsigt och soligt klimat med odlingar från vikarna vid havet till åsarna på mer än 400 m över havet. |
Vinberedning | Handplockade druvor med spontanjäsning på glasfiberfat. |
Lagring | Lagrad på fat |
Tillsatser/allergener | Innehåller sulfit |
Appellation | Banyuls |
Certifiering | – |
Färg | Klart korallröd |
Alkoholhalt | 16,5% |
Volym | 75 cl |
Karaktär | Frisk smak för att vara ett vin doux naturel med en doft hjortron, litet sälta en smak av hallonsorbet |
Passar till | Att dricka som apéretif till mini chèvre chaud på crostinis |
Vin | Claire Mayol Banyuls Hors d’age AOP |
---|---|
Typ | Dessertvin/Aperitif |
Vingård & bonde | Domaine Claire Mayol, Rafaël Fa och Guillaume Montchal |
Region | Roussillon i franska Katalonien |
Druvor | 100% Grenache Noir |
Jord & Terräng | Skifferjord. Blåsigt och soligt klimat med odlingar från vikarna vid havet till åsarna på mer än 400 m över havet. |
Vinberedning | Handplockade druvor. Spontan jäsning på glasfiberfat. |
Lagring | Lagrad på fat |
Tillsatser/allergener | Innehåller sulfit |
Appellation | Banyuls |
Certifiering | |
Färg | Klart mörkröd med dragning åt tegel |
Alkoholhalt | 16% |
Volym | 75 cl |
Karaktär | Sött vin med liten syra. Härlig doft av torkad frukt och en smak av björnbärssylt med toner av mintchoklad i eftersmaken. |
Passar till | Söta desserter såsom en knäckig crème brulé men även till smakrika dessertostar som t ex en lagrad Morbier. |