Clos Massotte

Pierre-Nicolas Massotte kommer från en vinmakarfamilj med lång tradition. 2004 startade han sin egen verksamhet på 10 hektar med biodynamisk odling och hantverksmässigt producerade viner. Vingården ligger i Trouillas söder om Perpignan i Languedoc Roussillon.

Massotte använder främst gamla, 80-120 år, stockar av Grenache, Mourvèdre, Carignan, Cinsault, Syrah och Macabeu men han har även Vermentino och Muscat. Odlingen är biodynamisk och markerna gödslas vid behov med getdynga och man använder svavel, essential oljor och örtteer i stället för kemiska bekämpningsmedel. Vintillverkningen görs för hand med naturlig fermentering och utan tillsatser bortsett från en liten mängd sulfit vid buteljeringen. De flesta vinerna lagras på ståltank.

Viner

Vin D’une 2021
Typ Rosévin
Vingård & bonde Domaine Clos Massotte, Pierre-Nicolas Massotte
Region Roussillon i franska Katalonien
Druvor 80/20 Grenache gris och Grenache blanc
Jord & Terräng Lera-Kalksten.
Vinberedning Manuell skörd, avkvistade druvor och naturlig fermentering. Skalmacereration 2 veckor och sedan lagrat på ståltank.
Lagring Lagrat på ståltank
Tillsatser/allergener Innehåller en mycket liten mängd sulfit
Appellation
Certifiering
Färg Korallröd med dragning åt brandgul
Alkoholhalt 14%
Volym 75 cl
Karaktär Ovanligt kraftigt och eldigt för att vara en rosé med smak av mandel och grapefrukt som ger en viss bitterhet som övergår i litet vitpeppar i eftersmaken. Något av så kallad naturvinskaraktär med en liten doft av halm.
Passar till Passar fint till tapas, pizza, charkuterier och till en smakrik kycklingsallad

Vin Séve 2017
Typ Rött vin
Vingård & bonde Domaine Clos Massotte
Region Roussillon i franska Katalonien
Druvor 50% Grenache Noir, 50% Garnacha
Jord & Terräng Lera-kalksten.
Vinberedning Manuell skörd, avkvistade druvor och naturlig fermetering.
Lagring Lagras på ståltank
Tillsatser/allergener Innehåller en mycket liten mängd sulfit
Appellation
Certifiering
Färg Djupt vinrött
Alkoholhalt 13%
Volym 750 ml
Karaktär Medelfylligt vin med en syrlig något sträv smak som övergår i en fruktig eftersmak
Passar till Kycklingrätter alternativt vegetariska rätter, vi tänker Flygande Jacob, krämig rotfruktsgratäng eller gratinerad chèvre.

Vin Vie 2021
Typ Rött vin
Vingård & bonde Domaine Clos Massotte, Pierre Nicolas Massotte. En liten framgångsrik producent som gör naturvin sedan 2004 som vitt-, rosé- rött- och desertvin. All produktion är ekologiskoch merparten är biodynamisk.
Region Roussillon i franska Katalonien
Druvor Cinsault 40%, Grenache noir 25%, Syrah 25% och Carignan 10%
Jord & Terräng Lera-Kalksten.
Vinberedning Manuell skörd, avkvistade druvor och naturlig fermentering. Vinet filtreras ej.
Lagring Lagrat på ståltank
Tillsatser/allergener Innehåller en mycket liten mängd sulfit (<10%)
Appellation
Certifiering
Färg Som mörk vinröd sammet
Alkoholhalt 13 %
Volym 750 ml
Karaktär Smakrikt behagligt vin med mjuka men tydliga tanniner. Doftar svagt av torr halm och i smaken förnimmer man nyplockade björnbär och en liten mineralton.
Passar till Utmärkt till en mustig Spagetti Bolognese eller till lammkotletter med vitlöksdoftande potatisgratäng.

Vin Tout Doux Bisous 2006
Typ Dessertvin
Vingård & bonde

Domain Clos Massotte, Pierre Nicolas Massotte:

En liten framgångsrik vinmakare som gör naturvin sedan 2004 som vitt-, rosé-, rött- och dessertvin. All produktion är ekologisk och till stor del biodynamisk.

Region Roussillon i Franska Katalonien
Druvor 100% Grenache Gris
Jord & Terräng Lera-Kalksten.
Vinberedning Sen manuell skörd. Produktion 5hl/ha. Naturlig jäsning.
Lagring 12 år på tank
Tillsatser/allergener Innehåller sulfit
Appellation Grand Roussillon Vin Doux Naturel
Certifiering Certified Organic by Ecocert
Färg Ljus bärnsten
Alkoholhalt 15%
Volym 500 ml
Karaktär Ett sött smakrikt vin med behaglig syra
Passar till Fruktdesserter

Vin Zest Machine 2022
Typ Orange vin
Vingård & bonde

Domaine Clos Massotte,

Pierre-Nicolas Massotte

En liten framgångsrik vinmakare som gör naturvin sedan 2004 som  vitt-, rosé-, rött- och dessertvin. All produktion är ekologisk och merparten är biodynamisk.

Region

Roussillon i franska Katalonien

 

Druvor 100 % Grenache Blanc
Jord & Terräng Lera-Kalksten
Vinberedning Manuell skörd, avkvistade druvor och spontanjäsning. Druvorna har fått macerera. Vinet är ofiltrerat.
Lagring Lagrat på ståltank
Tillsatser/allergener Innehåller en mycket liten mängd sulfit.
Appellation
Certifiering
Färg Klart mörk gyllene bärnsten
Alkoholhalt 14,5%
Volym 75 cl
Karaktär Tydlig frisk doft med toner av lakrits och christmas pudding, I den något sträva smaken med en tydlig syra hittar vi angenäma toner av mandelkola och saltlakrits.
Passar till Passar fint till rätter med mycket umani såsom svamprätter och ostgratinerade rätter. Klockrent till Västerbottenpaj och rotfruktsgratänger eller varför inte till en enkel bit Gruyère eller Manchego. Ett kraftfullt vin från vita druvor som passar fint till mustigare kötträtter. Vinet kan serveras svalare alternativt mera tempererat beroende på vad det skall serveras till. Ett spännande vin med stor bredd.

Vin Joy eau 2019
Typ Dessertvin
Vingård & bonde

Domaine Clos Massotte

Pierre-Nicolas Massotte

Region Roussillon Frankrike
Druvor

Muscat àpetit grains (blanc)

och Muscat d’lexendrie

 

Jord & Terräng Lera-Kalksten
Vinberedning Manuell skörd. Produktion 5hl/ha. Spontanjäsning.
Lagring 12 år på tank
Tillsatser/allergener Innehåller sulfit
Appellation Grand Roussillion Vin Doux Naturel
Certifiering Certified Organic by Ecocert
Färg Ljus bärnsten
Alkoholhalt 17%
Volym 50cl
Karaktär

Ett välbalanserat komplext vin med en behaglig syra trots sötman.

Fina toner av aprikosmarmelad i smaken

Passar till Fruktdesserter